maandag 23 jan 2017

 

Vier procent extra huurverhoging voor inkomens boven € 43.60,00

 

Voorstel van Minister Donner

Huishoudens met een inkomen vanaf € 43.602,00 moeten rekening houden met een extra huurverhoging van 4% (+ 2,5% inflatie)per 1 juli 2014.


Wijze van toetsing inkomens

Verhuurders kunnen de belastinggegevens van de huurders opvragen bij de Belastingdienst. In een verklaring vermeldt de Belastingdienst of het gezamenlijke belastbaar huishoudinkomen hoger of lager is dan € 43.602,00. Uitgangspunt is het inkomen in het tweede jaar voorafgaand aan de huurverhoging, met andere woorden, voor de extra huurverhoging van maximaal 4 % geldt het inkomen over 2012.


Woningwaarderingssysteem en gebieden met woningnood

De wettelijke maximumhuur op basis van het woningwaarderingssysteem blijft van toepassing en met deze extra huurverhoging mag de huur niet hoger worden dan deze wettelijke maximumhuur. Echter, het Kabinet heeft besloten dat de wettelijke maximumhuur omhoog mag in tien gebieden waar de woningnood hoog is. Woningen in deze tien gebieden kunnen tot 25 extra woningwaardenpunten krijgen. Dit staat gelijk aan een maximum huurverhoging van € 120,00 per maand, exclusief de jaarlijkse inflatieverhoging. 

 

Door deze combinatie van deze maatregelen zullen voornamelijk huurders met een middeninkomen in gebieden met woningnood de dupe worden. 


Doel van deze maatregel

Het kabinet wil met deze maatregel de doorstroming naar duurdere huurwoningen en koopwoningen stimuleren. 


Conclusie

Door het nemen van deze maatregel worden de huurders die dit betreffen betiteld als “scheefwoner” en wordt met een hoge huur geconfronteerd met als doel om deze huurders uit de woning te krijgen.

 

Een groot deel van deze groep heeft weinig doorstroommogelijkheden. Dure huurwoningen kunnen ze niet betalen en koopwoningen zijn door de aangescherpte hypotheeknormen niet of moeilijk financierbaar. 

 

De inflatie-plus- 4% maatregel is niet juist, de huurprijs wordt afhankelijk van het inkomen terwijl deze gebaseerd zou moeten zijn op de kwaliteit van de woning.